Z portálu Jedálne

19.11.2016 22:26
 Zdravie na tanieri vo Veľkých Úľanoch

Zdravie na tanieri vo Veľkých Úľanoch

Vložené 14.11.2016 | Autor: Irena Seböková


Školská jedáleň vo Veľkých Úľanoch pripravila v rámci projektu Zdravie na tanieri niekoľko aktivít, ktoré boli zamerané na to, aby si deti viac obľúbili zdravé potraviny a zdravé jedlá. Inšpirujte sa v dnešnom článku.

Začiatkom roka 2016 vypísalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Výzvu na predloženie žiadostí o poskytnutie dotácie na podporu zdravia a zdravého životného štýlu v rámci projektu „Zdravie na tanieri 2016“.

Naša školská jedáleň vypracovala projekt pod názvom „Naučme sa zdravo stravovať“ a rozhodla sa zapojiť do tohto projektu. Bola to obrovská radosť, keď sme zistili, že zo 104 podaných projektov vybralo ministerstvo 26 a medzi úspešnými uchádzačmi je aj naša jedáleň.

V rámci uvedeného projektu sme mali možnosť uskutočniť štyri aktivity pre deti miestnych materských a základných škôl.

Podpora mlieka a mliečnych výrobkov

Prvá aktivita bola zrealizovaná pri príležitosti Svetového dňa mlieka pod názvom „Prečo je vápnik tak dôležitý pre náš organizmus?“

Deti materských škôl mali pripravenú ochutnávku mlieka, syrov a mliečnych výrobkov z miestnej farmy. Pre žiakov prvého stupňa sme zorganizovali „Mliečny maratón“ - súťaž v pití mlieka kde si žiaci vyskúšali, kto z nich skôr vypije pohár mlieka. Pre žiakov druhého stupňa ZŠ bol vyhlásený projekt na vypracovanie prác pod názvom „Prečo je vápnik tak dôležitý pre náš organizmus?“ Žiaci nám odovzdali veľmi pekné práce a porota mala čo robiť, aby vybrala tie najkrajšie. Víťazom v oboch kategóriách boli udelené diplomy a mliečne balíčky.

Deň nátierok

Druhou aktivitou bol už tradičný „Deň nátierok“ pre deti materských škôlok. Ako každý rok aj tento rok pani kuchárky v spolupráci s pani učiteľkami a malými kuchármi pripravili viac druhov nátierok ako šunkovú penu, syrovú, zeleninovú, oškvarkovú a medzi deťmi najviac obľúbenú čokoládovú nátierku. Pripravené nátierky deti natierali na chlebíky a rožky, ozdobili zeleninou podľa vlastnej fantázie a servírovali pre svojich rodičov. Odmenou pre malých kuchárov bola kuchárska vareška a pre ich rodičov ako inšpirácia leták „Škôlkarske nátierky“.

Akcie ku Dňu výživy

Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú sa často zabúda. Práve preto si 16. októbra každoročne pripomína aj naša jedáleň „Svetový deň zdravej výživy“. Tento deň sa oslavuje nielen u nás na Slovensku, ale aj v iných krajinách už od roku 1981. Práve vďaka projektu Zdravie na tanieri 2016 sme pri tejto príležitosti mohli uskutočniť v tomto roku viacero aktivít.

Pre žiakov prvého stupňa základných škôl to bola výzva pod názvom: „Zdravý tanier mojimi očami“. Žiaci mali možnosť nakresliť, namaľovať, alebo podľa svojho uváženia vyhotoviť práce, ako by mal vyzerať zdravý tanier podľa ich fantázie. Vďaka šikovným žiakom a pedagogickému zboru oboch škôl nám prišlo veľmi veľa krásnych prác, ktoré boli vystavené počas recepcie v našej jedálni. Pre žiakov druhého stupňa základných škôl to bola prednáška o správnych a zdravých stravovacích návykoch predškolskej a dospievajúcej mládeže. Vďaka odborníčke pre zdravú výživu, ktorá pripravila veľmi zaujímavú a hodnotnú prezentáciu o zdravej výžive, sa žiaci dozvedeli veľa zaujímavých a poučných informácií o zdravom stravovaní, glykemickom indexe, o škodlivosti nezdravých potravín...

Po prednáške bola pripravená pre všetkých žiakov, pedagogických zamestnancov škôl a hostí „Zdravá detská recepcia,“ na ktorej sa podávali zdravé jedlá vybrané a pripravené podľa receptúr platných pre školské stravovanie.

Ovocie a zelenina patri ku zdravej výžive

Väčšina ľudí význam zdravej výživy podceňuje. Zdravá výživa však môže rozhodnúť o našom zdraví – či chorobe. Telesnom i duševnom. Zdravá strava neznamená len výživu pre naše svaly. Zdravá strava znamená aj výživu pre mozog. A to je dôvod, prečo sa naozaj neoplatí ignorovať pojem zdravá výživa.

Poslednú aktivitu sme usporiadali pre deti materských škôlok a ich rodičov. Pre deti bola pripravená súťaž. Ich úlohou bolo pomenovať jednotlivé druhy ovocia a zeleniny. Ten, kto sa do súťaže nechcel zapojiť, mal pripravené vymaľovánky s tematikou zdravej výživy. Po programe nasledovala zdravá detská recepcia, kde deti spolu s rodičmi ochutnávali zdravé jedlá zo školskej kuchyne.

Kuchárky vyskúšali niečo nové

Cieľom nášho projektu bolo motivovať deti a žiakov k správnej životospráve, k prevencii proti obezite, k správnemu pitnému režimu ako aj ku kultúre stolovania. Naše pani kuchárky si mali možnosť vyskúšať opäť niečo nové – a to nové receptúry, ktoré sa počas uvedených dní pripravovali, vyskúšali si prípravu zeleninových a ovocných šalátov z bio ovocia a zeleniny... Napriek tomu, že prípravy a realizácie týchto aktivít siahali aj mimo pracovnú dobu, nikto z personálu nenamietal a najväčšou odmenou pre nás všetky bola spokojnosť a užasnuté oči našich stravníkov.

Pomaly sa opäť blíži koniec roka 2016 a keď sa zamyslím nad tým, aký bol, môžem konštatovať, že bol opäť výnimočný. Znovu sa nám naskytla príležitosť naplniť poslanie školskej jedálne a napredovať v tom, čo sme už pred rokmi začali – viesť deti k zdravej a správnej životospráve.

Irena Sebőková, Školská jedáleň Veľké Úľany