Informácie
Celospoločenský vývoj, zrýchlený životný štýl,
nové výživové trendy v oblasti stravovania a požiadavky
na zabezpečenie zdravej výživy detí si v praxi vyžiadali
aktualizáciu materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie
v Slovenskej republike (ďalej len MSN), ktoré boli vydané
v roku 1992 a 2003, tvorbu nových MSN a spracovanie receptúr,
ktoré sú charakteristické pre jednotlivé regióny Slovenska.
Základnou požiadavkou a úlohou v školskom stravovaní je zachovať výrobu jedál, nápojov z čerstvých surovín, používať potravinové komodity najvyššej kvality
s možnosťou využitia alternatívnych potravinových komodít z dôvodu personálnej a technologickej náročnosti a preukázateľných finančných úspor.
Jednotlivé receptúry sú vypracované pre 4 vekové skupiny stravníkov – detí, žiakov
a dospelých stravníkov nasledovne:
dávky potravín pre vekovú skupinu A
sú pre 2 až 6-ročné deti materských škôl,
dávky potravín pre vekovú skupinu B
sú pre 6 až 11-ročných žiakov základných škôl,
dávky potravín pre vekovú skupinu C
sú pre 11 až 15-ročných žiakov základných škôl,
dávky potravín pre vekovú skupinu D
sú pre 15 až 19-ročných žiakov stredných škôl a dospelých stravníkov.
Register MSN tvorí 996 MSN, ktoré sú usporiadané do 24 pokrmových skupín s technologickými postupmi prípravy pokrmov, nápojov a prepočtom odporúčaných výživových dávok (OVD) podľa vekových kategórií stravníkov.
Dávky surovín pre jednotlivé vekové kategórie
v surovom stave a po tepelnom spracovaní v gramoch :
Veková skupina |
A deti MŠ |
B I. stupeň ZŠ |
C II. stupeň ZŠ |
D Dosp. strav. |
Hovädzie mäsov surovom stave apo tepelnej úprave |
60
34 |
70
40 |
80
46 |
100
52 |
Bravčové mäsov surovom stave apo tepelnej úprave |
60
36 |
70
42 |
80
48 |
90
54 |
Teľacie mäso v surovom stave a po tepelnej úprave |
60
33 |
70
39 |
80
44 |
90
51 |
Kuracie prsiav surovom stave apo tepelnej úprave |
60
36 |
70
42 |
80
48 |
90
54 |
Kura, kuracie stehnov surovom stave apo tepelnej úprave |
120
72 |
150
90 |
175
105 |
225
135 |
Rybyv surovom stave apo tepelnej úprave |
84
42 |
96
48 |
114
57 |
138
69 |
Vnútornostiv surovom stave apo tepelnej úprave |
60
36 |
70
42 |
80
48 |
90
54 |