Napísali o nás 2

27.10.2015 18:36

https://www.jedalne.sk/

   

Predstavujeme školskú jedáleň vo Veľkých Úľanoch (1)

Predstavujeme školskú jedáleň vo Veľkých Úľanoch (1)

Vložené 26.10.2015 | Autor: Pavel Ludvík
Vo Veľkých Úľanoch existuje školská jedáleň ako samostatný právny subjekt, ktorý varí pre viac škôl. Prvý diel rozhovoru s jeho riaditeľkou vás zoznámi, čo a ako v kuchyni varia a ako organizujú prevoz jedál do výdajných školských jedální.

Vo Veľkých Úľanoch existuje školská jedáleň ako samostatný právny subjekt, ktorý varí pre viac škôl. Okrem prípravy stravy sa jedáleň musí postarať aj o prevoz jedál a množstvo ďalších povinností, ktoré jedáleň ako súčasť školy nemá. O prevádzke takého zariadenia, jeho problémoch a aktivitách nám dnes rozpráva riaditeľka Irena Seböková.

Jedáleň vo Veľkých Úľanoch je samostatný právny subjekt. Aký bol dôvod jeho vzniku, keď vaša obec je pomerne malá?

Táto jedáleň má samostatnú právnu subjektivitu od roku 2004. Vznikla ešte v čase mojej predchodkyne, ja tu pôsobím od roku 2007. Prečo bolo rozhodnuté, aby jedáleň mala právnu subjektivitu, ani neviem. Keď som sem prišla, nebolo všetko vo vzťahu s ministerstvom doriešené. Tak sme behali s pánom starostom na ministerstvo školstva, aby sme všetko dotiahli do konca.

Máte výhodu v umiestnení jedálne na nádvorí školy a kúsok odtiaľto dve materské školy. Pre koho varíte?

Varíme pre dve základné školy a tri materské školy, cudzích stravníkov nemáme.

To znamená, že vy si zo stravy pre deti a učiteľov musíte zarobiť na všetko vybavenie a rekonštrukcie?

Áno. Prispieva nám na to aj obec, pretože je naším zriaďovateľom, sme normálnou rozpočtovou organizáciou ako napríklad základné školy alebo škôlky. Máme nejaké úhrady za režijné náklady, z tých niečo ušetríme a každý rok do niečoho investujeme. Ale príspevky na mzdy, na prevádzku, na teplo, na čistiace prostriedky a na všetko ostatné nám zabezpečuje obec.

Pre koľko stravníkov varíte?

Máme zapísaných celkom 485 stravníkov a v priemere denne 400-430. Materské škôlky predstavujú 164 zapísaných, základné školy 261 zapísaných, dospelých je 60. Takže aj z tých dospelých sa teším. Spočiatku bolo veľmi málo dospelých, ale už sa to zlepšilo a som rada. Nemáme žiaden výber jedál, zostali sme pri jednom obede.

Musíte ale zabezpečiť i desiate pre materské školy. Koľko máte kuchárok na také množstvo práce?

Máme tri vyučené, z ktorých jedna je hlavná a dve sú evidované ako kuchárky, tri pracovníčky v prevádzke, jednu paní upratovačku, potom som tu ja a jedna administratívna pracovníčka.

Pripraviť jedlá a dobre ich previezť je zložité

Ako sa príprava desiatych prejavuje v organizácii práce vo vašej kuchyni?

Mám veľmi šikovný tím kuchárok, čo som veľmi spokojná. Ak ráno prídu, každá vie, čo má robiť. Dve panie kuchárky sú určené pre materskú škôlku, takže hneď ráno začínajú s tým, že pripravujú nátierky. Ostatné pripravujú obed. Ak sa tie dve vrátia z desiatych, pomáhajú pripravovať obed, ale o 11. hodine vozia obedy do materských škôl. Máme tam výdajový ohrievací pult a kompletný inventár.

Desiate sa pripravujú vo vašej kuchyni a len sa prevážajú do výdajných miest?

Áno, desiate sa pripravujú na našom zariadení – teda v školskej jedálni a následne sa prenášajú a prevážajú do výdajných školských jedální v materských školách.

Ako prevážate jedlá? Do materských škôl vedľa vás to prenesiete, do tej v susednej obce ako?

S materskou školou máme uzatvorenú dohodu o odoberaní a preprave potravín, teda obedov, desiat a olovrantov. Naše zamestnankyne zabezpečujú prípravu stravy, denne je o tom vyhotovené aj tlačivo, kde sa uvádza okrem iného aj teplota stravy pri výdaji – teda pri ukončení prípravy stravy a expedícii. Takáto dohoda je uzatvorená aj v susednej obci Jánovce. Obec zabezpečuje odvoz a výdaj stravy, majú na to vyčlenené vozidlo a odborne spôsobilú zamestnankyňu na výdaj stravy.

Ako pripravujete olovranty?

Olovranty sa pripravujú poobede a ihneď sa aj vydávajú v materských školách, takže nie je potrebné nátierky skladovať v chladničkách. Ale chladnička je v materskej škole k dispozícii.

Jedlá moderné i klasické

Varíte skôr klasické jedlá, alebo používate i nové moderné normy?

Striedame to. Používame klasické aj tie moderné. Pred rokmi sme boli zaradení do overovania nových receptúr. Mali strašne nedobrý ohlas v tej dobe, ale našťastie deti i dospelí si už zvykli a už neodmietajú také potraviny, ako je bulgur alebo jačmenné krúpy, čo doteraz v jedálňach nebolo.

Čo z nových jedál je u vás obľúbené, čo by ste vašim kolegynkám odporučila?

Zeleninové karbonátky, cuketa a šampiňóny na rajčiakoch s tarhoňou, kurací paprikáš so zeleninou a bulgur s francúzskou šošovicou a kuracím mäsom.

A čo z klasických jedál, ktoré sa varia desaťročia, majú deti stále radi?

Plnená paprika, tá je unikátna. Napodiv majú deti u nás radi aj omáčky. Potom grilované kurča, maďarský guláš, múčniky zbožňujú, tiež bravčové stehno na zelenine alebo na smotane s cestovinou prípadne s knedľou, špagety, pizzu. Veľký úspech majú šaláty zo surovej zeleniny a zemiaková kaša.

Každý kraj má v stravovaní nejaké zvyklosti. S akými sa stretneme u vás?

Zaujímavé je, že keď som pôsobila v susednej obci, tak tam mali deti obľúbené úplne iné jedlá ako tu. Divím sa, že tu deti majú radi omáčky a guláše. Proste nepotrebujú nezdravé jedlá ako vyprážané rezne a hranolky k tomu, aby sa napapali, takže som v podstate rada, že tieto klasické druhy jedál im chutia.

Aké polievky sú u vás najobľúbenejšie?

Šošovicová kyslá, zemiaková kyslá, zeleninová, kuracia bohužiaľ z nových noriem vypadla, ale je tam nejaká alternatíva, hrášková polievka, deťom chutila aj falošná hovädzia polievka – ktorá sa pripravuje z tekvice.

Veľa detí dnes polievku odmieta. Sú také i u vás?

Samozrejme sú aj také deti, ale je tu dobrá spolupráca s pani učiteľkami a vychovávateľkami, ktoré akýmsi spôsobom motivujú tie deti k tomu, že aspoň nech ich ochutnajú, a potom časom dôjdu na to, že tá polievka nie je zlá.

Aké nápoje ponúkate k obedom?

Držia nás normy, takže musíme ponúkať tie nápoje, čo v nich sú.  Snažíme sa, aby boli zastúpené čím viac prírodné, ovocné šťavy, voda s kúskami ovocia alebo citrónové nápoje. Proste nie tie sirupové, sladené nápoje, ale tie na prírodnej báze. Keď je tá šťava prelisovaná, tak je viac atraktívna pre stravníkov, čistú vodu si deti berú, ale keď tam sú aj kúsky ovocia, tak je to menej atraktívne. Skúšali sme aj čistú vodu z vodovodu, ale veľký ohlas to nemalo. A samozrejme mlieko a mliečne nápoje, z ktorých najobľúbenejšia je biela káva.

Ing. Pavel Ludvík je vedúcim redakcie portálu Jedálne.sk